Tips over hoe om te gaan met een breuk in de relatie tussen ouder en kind

Hieronder enkele adviezen over wanneer je te maken krijgt met een breuk in de relatie met je ouder(s) of met je kind. Realiseer je daarbij dat wanneer je het verkeerd aanpakt de verwijdering tussen jullie zich kan verdiepen. Aan de andere kant: wanneer je het goed aanpakt houd je de mogelijkheid van relatieherstel in de toekomst open.

1. Een breuk is pas definitief als beide kanten de verwijdering echt als breuk betitelen en dat op papier zetten. Houd daarom altijd de deur open voor de ander, maak de breuk niet definitief en zet daarover niets zwart op wit.

2. Stap over je eigen schaduw heen en reik uit naar de ander, telkens weer, ook al doet die ander dat niet naar jou. Zo laat je zien dat voor jou de deur open staat.

Bewaar echter in dat uitreiken de juiste maat: wees niet te dwingend en pak het niet te groots aan, dat wekt makkelijk wrevel op. Liever enkel een kaartje met verjaardag en kerstmis dan elke maand een uitnodiging om samen naar de film te gaan.

3. Koester realistische verwachtingen over jullie relatie na een eventueel relatieherstel. Verwacht niet dat jullie elkaars' beste vrienden worden of dat een ouder-kind relatie volledig hersteld wordt.

Mocht dat zo zijn, is dat natuurlijk mooi meegenomen, maar ga er niet vanuit. En weet dat realistische verwachtingen eerder leiden tot relatieherstel omdat het voor de ander makkelijker is die verwachtingen te beantwoorden.

4. Probeer de ander niet te overtuigen en jezelf te verdedigen, verander het verhaal van de ander van wat in het verleden gebeurd is niet. Daarmee bagatelliseer je het verdriet en de pijn van de ander. Voor relatieherstel zijn dit non-starters.

De ander heeft de zaken meestal anders beleefd dan jij en wil daarvoor gewoon erkenning. Jouw kant van het verhaal kan wellicht later, als de relatie goed hersteld is, verteld worden.

5. Een verzoening gaat nooit vanzelf en zal van beide kanten inzet, geduld en kracht vragen. Een eerste stap op weg naar relatieherstel is vaak dat je zelf eerst eens alleen met een therapeut gaat praten over wat jou dwars zit en zat, en wat mogelijkerwijze voor degene die de band heeft verbroken, de reden is geweest om dit zo te doen.

6. Neem de tijd en wees niet te haastig met je acties. Gun de ander de ruimte en tijd om zijn of haar eigen proces te doorlopen. Meestal is dat het meest effectief.

Links

Info over vervreemding & relatieherstel: Vervreemding - Herstel van verbondenheid - Achtergrond relatiebreuken - Tips bij een relatiebreuk - Intergenerationeel verschil in perspectief

Begeleiding: Hulp bij relatieherstel ouder en kind - Voorbeelden van hulpvragen - Webinar

Contact & zo: IDEE - Tarieven - Contact